Tolkning

Dövblindtolkning

Dövblindtolkning är ett samlingsnamn för flera olika tolkmetoder och det är viktigt att vid beställning uppge vilken  kommunikationsmetod som avses. I all dövblindtolkning ingår också ledsagning och syntolkning.

Här följer en kort beskrivning av de olika tolkmetoderna och mer om dövblindhet kan ni också läsa på www.fsdb.org

Samtliga  teckenspråkstolkar som anlitas av Tovlin Tolk & Utveckling AB har även kompetens att uföra dövblindtolkning. Dövblindtolkning lämpar sig som regel inte för distanstolkning utan sker oftast på plats.


Taktil teckenspråkstolkning

Taktilt teckenspråk utförs via känsel. Personen som inte ser känner tecknena med sina händer. Taktil tolkning kan avse teckenspråk eller handalfabetering.


Teckenspråk i begränsat synfält

Personer som har ett begränsat synfält kan avläsa tolken genom att avstånd och belysning anpassas. Tolken ser också till att ha svart tröja med hög hals för att det ska bli en bakgrund som ger en bra kontrast till händerna. 


Tydligt Tal

För personer med dövblindhet som har svenska som första språk och har hörselrester kan tolken upprepa vad som sägs genom metoden "Tydligt Tal". Detta kan även kombineras med handalfabetering och/eller TSS (Tecken som Stöd).